Sent besöker Göteborgs Botaniska Trädgård måndagen den 24 april.
Vädret var inte det allra gynnsammaste i starten. Regn och blåst. Det hindrade dock inte de 46 deltagarna att mangrant ställa upp — med väl anpassad klädsel.
Prefekten Inga Mari Källersjö bjöd snabbt in under tak och gav en översikt över Trådgårdens historia och verksamhet. Göteborgs botaniska trädgård invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutställningen då också bl.a. Liseberg, Konstmuséet och Göteborgs naturhistoriska museum öppnade sina portar. Den som fick uppdraget att anlägga en botanisk trädgård var Carl Skottsberg. Trädgården är med sina 175 hektar är en av Europas största i sitt slag. Den odlade delen upptar ungefär 40 hektar och totalt på friland och i växthus finns här ca 16 000 arter och kulturformer. Av dessa är ett stort antal del av de vetenskapliga samlingarna. Trädgården gränsar till naturreservatet Änggårdbergen där också den vetenskapliga trädsamlingen, Arboretet, finns. Botaniskas växthus rymmer 4 000 olika växtarter, bland annat Sveriges största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och det sällsynta påsköträdet som är utdött i sin naturliga miljö. Botaniska har en lång tradition av att förena trädgård och konst och varje år visas utställningar av konstnärer inom olika områden. Grundläggande uppgifter för trädgården har allt sedan starten varit utbildning och vetenskaplig forskning. Som en offentlig park har även hortikultur och rekreation varit viktiga komponenter i arbetet. Sedan 1936 har Botaniska trädgården ett aktivt samarbete med Göteborgs universitet och fungerar som dess exkursions- och forskningsträdgård.
Göteborgs botaniska trädgård och dess personal har fått flera nationella och internationella priser genom åren. Trädgården är med sina ca 500 000 besökare per år ett av de största besöksmålen i Västra Götaland.
Regnet gjorde påpassligt ett uppehåll och guidningen kunde ta vid. Indelning i två grupper.
Med guiderna lotsades vi genom parkens viktigaste delar från entrépartiet till köksträdgården, till örtagården och vidare via perennträdgården, rododendrondalen och till den unika klippträdgården
Några dristade sig också att göra en kort avstickare i ”Det vilda” bland mossor, ormbunkar och utsiktsplatser.
Lunch serverades i Botaniskas restaurang Any Day. där källarmästare Patrick Palmdahl presenterade en uppskattad meny bestående av:
Honungsslungade rödbetor med fetaostkräm och rostat matvete.
Kokt kummel på färskpotats, matjesill och ägg.
Kaffe och dessertkaka.
Här nedan några bilder från rundturen.