Volvo Museum

1927 grundades Volvo då första modellen ÖV4, även kallad Jakob, rullade ut genom fabriksportarna på Hisingen. Men första spadtagen togs redan några år tidigare då Assar Gabrielsson och Gustaf Larson över en kräftmiddag på Sturehof i Stockholm en decemberkväll 1925 bestämde sig för att ”igångsätta en tillverkning av automobiler i Sverige” På den tiden var Volvo ett dotterbolag till kullagerfabriken SKF.

Skrivbordet som Volvos grundare Assar Gabrielsson och Gustaf Larson delade är en symbol för företagets historia.

Rekonstruktion av karosseriram till Volvo ÖV4.

Motorn konstruerades av Gustav Larson och tillverkades av Pentaverken i Skövde.

Volvo ÖV 4 var Volvos första bilmodell, där ”ÖV 4” står för ”Öppen Vagn 4 cylindrar”. Modellen introducerades på marknaden 1927.

Volvo PV 444 tillverkades av Volvo 1944–1957. PV 444 banade väg för Volvo som framgångsrik personbilstillverkare. Modellen tillverkades i totalt 196 005 exemplar.

Barbro Andersson ville ha med hemsidefotografen på en bild.

Roger Moore förknippas fortfarande starkt med den Volvo P1800 han kör i tv-klassikern ”Helgonet”.

Volvo Duett togs fram på basis av Volvo PV 444 för att öppna en ny marknad för dem som hade behov av en rymligare bil. Namnet kommer från Volvos tanke om bilen som både en yrkesbil och en fritidsbil.

Trepunktsbältet vidareutvecklades av Volvos förste säkerhetsingenjör Nils Bohlin och introducerades första gången som standard i en Volvo PV 544.

Designern som mer än någon annan format Volvo. Under fyra decennier var Jan Wilsgaard chefsdesigner på Volvo. Bakom p1800 stod dock en annan  toppdesigner, båtbyggaren och seglingsstjärnan Pelle Pettersson.

Amason 1963 som polisbil.

1998. Volvo etta med S40 i BTCC Racing.

Stridsflygplanet JAS 39 Gripen är i operativ tjänst sedan 1997. Volvo Aero har svarat för utveckling och tillverkning av motorn RM12, Den starkaste motor som Volvo tillverkat.

Volvo YCC – skapad av kvinnor. Den kvinnliga kunden i premiumsegmentet vill ha det mannen vill ha . Prestige och stil. Dessutom ställer hon krav på ett antal andra områden: Smart förvaring, enkelt att gå i och gå ur bilen, god sikt, minimalt underhåll, lätt att parkera.

Volvo Penta båtmotorer.

Uppställning i Lastvagnshallen.

Avslutning på Arken Hotel & Art Garden Spa.

Bengt Lindvall, Barbro Andersson och SENTs ordförande Bernt Andersson. Meny: Pankopanerad sej med örtcreme. Citron och rostad rödkål och kokt potatis. Lins & Quorn fylld paprika med örtcreme & basmatiris.