Dagstur till Ven, tisdagen den 16 maj med SENT.

Tisdagen den 16 maj samlades 34 deltagare utanför Hvitfeldtskas skolgård för att med Ellös Buss ta oss till Ven. Ytterligare 10 deltagare väntade i Kungsbacka och 2 vid Erikslund utanför Ängelholm.

Smörgås, vitt vin och Ramlösa serverades under resan. Första stoppet blev Landskrona för båtfärd över till Ven med färjan Uraniborg. Tommy Lilja, guide och bosatt på Ven tog emot oss för rundvandring på ön. Det blev traktorsläp direkt upp till alla de historiska minnena. Stjärneborg Tycho Brahes underjordiska observatorium, delvis restaurerat. Platsen för slottet Uraniborg.  Allhelgonakyrkan (invigd 1899, avkristnad 2003) numera inrymmande Tycho Brahe-museet.
Endast rester återstår idag av Tycho Brahes byggnader.

I Tycho Brahes museum fick vi en berättelse över hans liv och leverne. Tycho Brahe föddes den 14 december 1546 på Knutstorps slott i Skåne – som vid den tiden var en dansk provins. Tycho Brahe var den excentriska danska vetenskapsmannen som satte Ven på världskartan – redan under 1500-talet. För att behålla Tycho Brahe i Danmark förlänade kung Frederik II honom ön Ven och gav honom medel att bygga ett observatorium.. Här anlade Tycho en av Europas första forskningsinstitutioner   Anläggningen  bestod bland annat av det spektakulära slottet Uraniborg, det underjordiska observatoriet Stjerneborg och en fantastisk renässansträdgård. Hans Uraniborg har de senaste åren fått en rejäl ansiktslyftning och trädgården har byggts upp baserad på bilder och berättelser om hur den en gång såg ut på Brahes tid. Tillslut uppstod dock meningsskiljaktigheter mellan Tycho Brahe och det danska hovet och han tvingades 1597 att lämna Danmark för exil i Prag. Han dog i Prag 1601.

Lunch  serverades i Backafallsbyn på Spirit of Hven, restaurang med egen sprit och whiskytillverkning. Här fick vi höra Gunilla Dahlberg sjunga öns signaturmelodi Gabriel Jönssons ”Flicka från Backafall”.

Därefter drog vi vidare upptill Sankt Ibb:s gamla kyrka från 1200-talet, högst upp på kyrkbacken med en vidunderlig utsikt över sundet. Denna kyrka är den enda av Vens två kyrkor som är i bruk. Från 1200-talet är dopfunten av täljsten från Norge. Från Tycho Brahes tid är de båda gamla bänkgavlarna av ek, rester från den adliga kyrkbänken. Den siste kyrkoherden under dansktiden, Hans Hansen Ertmand, död 1657, har sin gravsten i golvet nedanför predikstolen. Han och hans efterträdare både som kyrkoherde och make är avbildade tillsammans med den omgifta änkan och barnen på den stora prästtavlan på norrväggen. Tommy Lilja  försökte sig på en intressant tolkning av tavlans symbolik. Murmålningen på korets östvägg föreställer troligtvis Livets träd, med Adam och Eva på var sin sida. Kyrkogården utgörs av en äldre muromgärdad del kring kyrkan. Här fann vi ”protetikens fader”, 1:e hovtandläkarens  Henry Beyron grav.

Efter besöket i St. Ibbs kyrka var det dags att lämna ön och i Helsingborg väntade en middag på restaurang Pålsjö Krog vackert belägen med utsikt över Öresund. Några  timmar senare var vi efter en minnesrik dag hemma igen.

Vi riktar ett stort tack till Tommy Lilja som på ett utomordentligt intressant och kunnigt sätt informerade oss om Ven från 1500-talet och fram till våra dagar. Ett stort tack också till Ingemar Karlsson på Ellös Buss som säkert tog oss till målet och tillbaka  hem igen.